články

Jaké daně platí podnikatelé a kdy

Daně a účetnictví

17. 5. 2024

3 min

Jaké daně platí podnikatelé a kdy

Na začátku podnikání jste se přihlásili k dani z příjmu. Víte, že to není jediná daň, kterou musíte odvádět? Pokud se bude vaší živnosti dařit, můžete se stát povinným plátcem DPH. Pokud máte nákladní auto, možná musíte také odvádět silniční daň. Přečtěte si přehled nejčastějších daní, se kterými se během podnikání setkáte.

Jaké daně jako živnostník odvádím? 

Když se řekne daně, vybaví se vám daň z příjmů. Jako OSVČ jich ale budete možná platit více. Vy sami jste zodpovědní za to, že máte daně v pořádku. Proto byste měli vědět, se kterými daněmi se v podnikání můžete setkat, kdy je platit a jakou evidenci vést

 Které daně vás budou nejvíce zajímat? 

  • daň z příjmu 
  • DPH
  • silniční daň 
  • spotřební daň 

Pojďme si jednotlivé daně představit. 

Daň z příjmu fyzických osob

Jako OSVČ platíte daň z příjmu jednou ročně po podání daňového přiznání. Od správce daně dostanete po zahájení podnikání daňové identifikační číslo (DIČ). Pokud jste živnostník, jedná se o kód CZ a vaše rodné číslo. Toto číslo uvádějte při styku s Finančním úřadem. Pokud jste neplátce DPH, neuvádějte ho na faktury.  Pro placení daně si můžete vybrat několik režimů: 

Daň z přidané hodnoty

K DPH se musíte přihlásit, pokud váš obrat za posledních 12 měsíců přesáhl 2 miliony Kč. Pak musíte měsíčně podávat přiznání k DPH (pokud se nepřihlásíte do čtvrtletního režimu). Spolu s přiznáním podáváte i kontrolní hlášení. Termín pro přiznání k DPH i kontrolní hlášení 25. den následujícího měsíce.  Pokud je to pro vás výhodné, můžete se k DPH přihlásit i dobrovolně. Získáte tak možnost odečíst si daň na vstupu, získat více klientů i přístup do více výběrových řízení. 

Silniční daň 

Od roku 2023 musíte platit silniční daň pouze z nákladních aut nad 12 tun. Pro osobní automobily byla silniční daň zrušena. Registrovat k dani se musíte, jakmile auto použijete k podnikatelským účelům. Pak hradíte čtvrtletní zálohy do: 15. dubna, 15. července, 15. října a 15. prosince. Do konce ledna podáváte daňové přiznání a hradíte případné nedoplatky. 

Spotřební daň 

Chystáte se obchodovat s alkoholem, tabákem nebo pohonnými hmotami? Pak se musíte stát tzv. daňovým skladem a odvádět z vašich výrobků spotřební daň. Tu nespravuje finanční úřad, ale Celní správa ČR. Daň hradíte měsíčně.  Spotřební daň se týká: 

  • minerálních olejů
  • lihu
  • piva
  • vína
  • tabákových výrobků 

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Účetní programy i online fakturační programy (jako iDoklad) umí vytvořit přehledy pro všechny druhy daní. Umí hlídat termíny daňových přiznání a vystavovat faktury tak, aby měly všechny potřebné údaje. 

Rady a tipy

  • Sledujte daňové zákony. Zjišťujte s předstihem změny v sazbách nebo zavádění nových daní. Nezapomeňte, že daně také ovlivňují konečnou cenu vašeho výrobku nebo služby. 

  • Obracejte se na správný úřad. Některé daně, např. spotřební daň, spravuje celní správa. 

  • Využívejte služeb dobrých účetních. Ale nezapomeňte, že odpovědní za správnost jste vy

Tento článek reflektuje právní stav k 30. 6. 2024.

Registrace k dani z příjmů fyzických osob

Přihláška k registraci fyzické osoby k dani z příjmů fyzických osob

Přiznání k DPH

Formulář přiznání k dani z přidané hodnoty

Oznámení o zahájení (opětovném zahájení) samostatné výdělečné činnosti ČSSZ

Oznámení o zahájení (opětovném zahájení) samostatné výdělečné činnosti je formulář, kterým osoba samostatně výdělečně činná oznamuje příslušné OSSZ den, ve kterém zahájila samostatnou výdělečnou činnost nebo spolupráci při výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Přiznání k dani silniční

Formulář přiznání k dani silniční

Paušální daň

Formulář, kterým OSVČ oznamuje vstup do paušálního režimu.

Registrace k DPH

Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Formulář přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.