články

Kdy se musím stát plátcem DPH

Daně a účetnictví

17. 5. 2024

2 min

Kdy se musím stát plátcem DPH

Pokud váš obrat přesáhne určitou hodnotu, stanete se plátcem DPH. DPH ale hradíte i v jiných případech. Pokud nakoupíte reklamu na Facebooku, předplatné v Canva nebo on-line školení z jiného státu EU, stanete se tzv. identifikovanou osobou. Kdy se stanete plátcem DPH? Kdy se musíte registrovat? Jaké z toho pro vás vyplývají povinnosti?

Kdy a jak se registrovat k DPH? 

Pokud váš obrat překročí 2 miliony Kč za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, musíte se registrovat k DPH. Registraci musíte podat do 15 dnů od konce měsíce, ve kterém došlo k překročení.  Od prvního dne následujícího po podání přihlášky se stáváte plátcem DPH. Musíte plnit všechny povinnosti: ke zboží nebo službám si musíte připočítat DPH. Musíte také vystavovat daňové doklady nebo podávat přiznání k DPH.  Přiznání k DPH podáváte měsíčně, v některých případech však můžete později přejít na režim čtvrtletního plátce DPH. 

Kdy se stanete identifikovanou osobou? 

Máte zahraniční klienty? Nebo se chystáte koupit reklamu na Facebooku? Pak se možná stáváte identifikovanou osobou. Vždy, když prodáváte nebo kupujete do zahraničí, ověřte, zda jste: 

  • přijali služby zahraniční firmy, a to jak z EU, tak ze třetí země 
  • poskytli služby podnikatelům do jiných států EU 
  • nakoupili zboží z jiných států EU v hodnotě nad 326 000 Kč, a to za dobu 2 po sobě jdoucích let.  Ve všech těchto případech se stanete tzv. identifikovanou osobou

Co dělat, když se stanete identifikovanou osobou?

  • Přihlaste se do 15 dnů jako identifikovaná osoba k registraci na finanční úřad. 
  • Daňové přiznání k DPH podáváte pouze tehdy, když v daném měsíci vznikla povinnost odvést daň. 
  • Pokud jste poskytli službu s místem plnění v jiném členském státu EU, máte za tento měsíc povinnost podat souhrnné hlášení
  • V případě vystavování faktur do jiných států EU na fakturu uvádějte vaše DIČ (pro tuzemské transakce ho naopak neuvádějte). 

Co když dodáváte zboží do jiných států EU?

Pokud dodáváte spotřebitelům zboží do jiných států EU, může vám vzniknout povinnost se v těchto státech registrovat k DPH a odvádět tam DPH. Abyste nemuseli odvádět daň v několika zemích, vznikla možnost využít tzv. one stop shop: zaregistrujete se online na portálu Finanční správy, a pak DPH odvádíte pouze v ČR. Všechny prodeje do EU pak řešíte z pohledu DPH na jednom místě. A v češtině.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Pro fakturaci, podávání kontrolních a souhrnných hlášení a podávání daňových přiznání můžete využít online fakturační systémy. Ty umějí pracovat i s identifikovanou osobou – máte pak jistotu, že faktura obsahuje všechny zákonné náležitosti. 

Rady a tipy

  • Sledujte váš obrat. K DPH se registrujte včas. Jinak můžete očekávat pokutu od finančního úřadu. 
  • Pokud jste identifikovaná osoba, neuvádějte DIČ na fakturách s plněním v tuzemsku. V tuzemsku se chováte jako neplátce DPH. 
  • Kupujete školení, online kurzy, reklamy nebo programy? Ověřte si, kde sídlí váš dodavatel. Koupí se můžete stát tzv. identifikovanou osobou (platí např. pro Facebook, Instagram nebo Canvu). 
  • Povinnosti plátce DPH vám začnou, i když se zapomenete registrovat. 
  • Jste identifikovanou osobou, a už dva roky vám nevznikla povinnost přiznat DPH? Pak se můžete odhlásit. 

Tento článek reflektuje právní stav k 30. 6. 2024.

Přiznání k DPH

Formulář přiznání k dani z přidané hodnoty

Registrace k DPH

Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.