články

Proč si pořídit podnikatelský účet a je to vůbec potřeba?

Financování

24. 5. 2024

2 min

Proč si pořídit podnikatelský účet a je to vůbec potřeba?

Začínající podnikatelé a živnostníci se často ptají, zda potřebují podnikatelský účet. Tato povinnost se odvíjí od typu byznysu. Nicméně se ale velmi doporučuje oddělit soukromé peníze od těch z podnikání. Tady je několik důvodů proč a jak na to.

Musíte mít samostatný účet pro podnikání?

Spousta lidí neví, jestli má nebo nemá povinnost založit si podnikatelský účet. Zákon sice nevyžaduje, aby živnostníci měli samostatný účet pro podnikání, ale velmi se to doporučuje. Pro právnické osoby, jako jsou s.r.o., je samostatný podnikatelský účet povinný.

Výhody odděleného podnikatelského účtu

Hlavním důvodem pro oddělení podnikatelského účtu od soukromého je přehlednost. Podnikatel tak má jasnou představu o tom, které transakce souvisí s jeho podnikáním. To je například užitečné při výpočtu daně z příjmů fyzických osob, která se počítá pouze z přijatých peněz v daném roce.

Další výhody podnikatelského účtu:

  • Různé typy transakcí: Pokud potřebujete využívat tzv. dávkových plateb, tedy odesílat více plateb najednou, sáhněte po podnikatelském účtu.
  • Snazší účetnictví: Podnikatelský účet lze propojit s účetními programy.
  • Individuální oprávnění: Ve větších firmách mívá k bankovnímu účtu přístup více osob. Proto je výhodné přidělit jim různé stupně oprávnění. Někdo tak uvidí jen finanční přehledy, jiný bude moci i realizovat platby.
  • Soukromí: Podnikatelským účtem oddělíte soukromé transakce od firemních a případná kontrola z finančního úřadu do soukromých transakcí nebude moci nahlížet.

Jak vybrat správnou banku a účet

Některé banky mohou nabízet specifické podnikatelské účty s odlišnými výhodami a poplatky. Je důležité si uvědomit rozdíl mezi běžným účtem pro osobní finance a podnikatelským účtem, zejména co se týče zdanění úroků.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Aplikace, jako je například iDoklad, lze napojit na pohyby na bankovním účtu, aby automaticky párovaly příchozí a odchozí platby s fakturami a výdaji. Manuální párování transakcí a faktur by vám na konci roku trvalo hodiny. Zároveň by bylo značně komplikovanější, kdyby se do těchto transakcí míchaly také soukromé platby.

Rady a tipy

  • Pokročilé přehledy podnikatelského účtu můžete využít pro finanční plánování nebo k optimalizaci výdajů. 
  • Mít podnikatelský účet v bance již dnes není zbytečně drahá záležitost. Většina bank ty základní nabízí bez poplatků za jejich vedení.
  • Podnikatelský účet si můžete sjednat i pohodlně a online.

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.