články

Přiznání k DPH

Daně a účetnictví

17. 5. 2024

3 min

Přiznání k DPH

Podáváte přiznání k DPH? Poradíme vám, jak vyplnit jednotlivé oddíly přiznání a zaplatit daň (nebo získat přeplatek). Jednoduše, krok za krokem.

Daňové přiznání k DPH

Formulář daňového přiznání najdete na portálu Mojedaně. Jeho vyplnění je velmi intuitivní. Obsahuje tři oddíly - A, B, C. Podíváme se na tyto oddíly podrobněji. 

Oddíl A: řádné nebo opravné hlášení

úvodním oddílu daňového přiznání vyplníte: 

  • vaši identifikaci (název, sídlo, …)
  • zdaňovací období: vyplníte, zda jste měsíční nebo čtvrtletní plátci
  • zda se jedná o řádné, opravné řádné nebo dodatečné přiznání.  Řádné přiznání je první přiznání, které podáváte. Pokud do termínu (tedy 25.) zjistíte chybu, můžete podat tzv. opravné řádné přiznání. Pokud potřebujete přiznání změnit až po termínu, podáváte tzv. dodatečné přiznání. To už musíte zdůvodnit. 

Oddíl B: kdo přiznání podepisuje 

Sestavili jste přiznání sami? Pak vepíšete vaše jméno a příjmení. Pokud vám účetnictví vede externí účetní kancelář a podepsali jste jí generální plnou moc, vyplníte její údaje. Za obchodní společnost vyplníte jednatele (případě účetní firmu). 

Oddíl C: výpočet daně  

Zde vyplníte veškerá plnění a vypočtete daň. Jak určíte uskutečněná zdanitelná plnění? Jedná se o součet všech vystavených faktur, které spadají do období, za které je přiznání podáváno. Tato plnění striktně vykazujete pouze za to období, za které je přiznání podáváno.  Jinak je to s přijatými plněními (tedy těmi, která si „dáváte do nákladů“). Odpočet DPH můžete uplatnit až do 3 let od data vzniku nároku na odpočet. 

Placení daně a nadměrný odpočet

Po výpočtu daně vzniknou dvě situace: 

  • máte nárok na odpočet Daň vám finanční úřad vrací. Vy už nemusíte nic dělat, jen se těšit. Nadměrný odpočet vám finanční úřad připíše na váš účet (ten, který jste registrovali na finančním úřadě) do 30 dnů od termínu pro podání přiznání. Tedy do 25. dne následujícího měsíce. 
  • Vznikne vám daňová povinnost Vypočtenou částku daně musíte zaslat na účet finančního úřadu. A to už ke dni povinnosti podat daňové přiznání. 

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Daňové přiznání povinně odevzdáváte elektronicky. K vyplnění přiznání můžete využít různé online fakturační programy (např. iDoklad). Také můžete vyplnit online formulář na portálu Moje daně. 

Rady a tipy

  • Plňte vaše povinnosti včas a správně. Vyhnete se pokutám. První výzva od finančního úřadu stojí 10 000 Kč, druhá upomínka 30.000 Kč, třetí 50.000 Kč. Pokud pravidla porušujete dlouhodobě, může být pokuta až 500 000 Kč. 
  • Neplaťte daň pozdě. Čeká vás úrok z prodlení ve výši 0,05 % za každý den prodlení (po prvních 5 dnech).
  • Kromě vyplnění daňového přiznání máte také záznamní povinnost. Musíte zaznamenat kompletní údaje a detailní rozpad jednotlivých řádků DPH. Záznamní povinnost neodesíláte s daňovým přiznáním. Může ji ale chtít vidět daňová kontrola. 
  • Pokud přiznání k DPH zašlete po termínu, můžete požádat o prominutí pokuty. Finanční úřad vám obvykle vyjde vstříc, pokud je to tento rok poprvé. (Vždy si ale v prvé řadě hlídejte, abyste podání zaslali včas). 
  • Částky ve formuláři přiznání k DPH se nezaokrouhlují na celé koruny. Jinak řečeno, i když při prodeji zboží zákazníkovi zaokrouhlíte na celou korunu, zaokrouhlení do DPH nezapočítáváte. 

Tento článek reflektuje právní stav k 30. 6. 2024.

Přiznání k DPH

Formulář přiznání k dani z přidané hodnoty

Registrace k DPH

Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty

Kontrolního hlášení k DPH

Formulář kontrolního hlášení k DPH jako druh daňového tvrzení obsahující vybrané údaje o plněních, které plátce vykazuje ve svém daňovém přiznání k DPH.

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.