články

Jak na registraci k DPH

Daně a účetnictví

17. 5. 2024

2 min

Jak na registraci k DPH

Přechod na plátcovství daně z přidané hodnoty dokáže potrápit nejednoho podnikatele. Ať už splníte zákonné podmínky pro registraci k DPH, nebo uvažujete, že se k dani přihlásíte dobrovolně, měli byste vědět, co vás čeká. Přečtěte si, co k registraci potřebujete a jak na to.

Kdy se stáváte plátcem DPH?

Plátcem DPH se automaticky stáváte, pokud jste za uplynulých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců měli obrat vyšší než 2 miliony korun.  Jakmile podnikáte mezinárodně v rámci EU a přijímáte zboží či služby ze zahraničí nebo je tam dodáváte, stáváte se Identifikovanou osobou k DPH. To znamená, že platíte DPH z přeshraničního obchodu, ale v domácím podnikání zůstáváte pořád neplátcem. 

Zákon o DPH ukládá povinnost plátcovství daně z přidané hodnoty i v situacích, kdy:

  • získáte majetek privatizací, prodejem podniku nebo fúzí,
  • zdědíte podnikání po plátci DPH.

Pro některé podnikatele je však výhodnější platit DPH i dobrovolně. Zvážit to můžete například tehdy, když jsou vašimi zákazníky převážně plátci DPH a máte vysoké náklady, ze kterých byste mohli DPH uplatnit.

Jak se registrovat k plátcovství DPH?

Přihlášku k registraci k DPH na Finanční správu musíte podat do 15. dne v měsíci následujícím po tom, co vám vznikla povinnost stát se plátcem. Přihláška se podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu.

TIP: Pokyny k vyplnění přihlášky najdete buď ve formuláři nebo si můžete spustit průvodce, který vás při vyplňování povede.

Jaké dokumenty doložit k registraci?

Po odeslání přihlášky má úřad 30 dní na rozhodnutí o registraci nebo vyžádání dalších dokumentů. Pokud chcete vyřizování zrychlit, nečekejte na výzvu a doložte důležité dokumenty rovnou k přihlášce. Nejčastěji to jsou:

  • informace o splnění podmínky k registraci –  vypracované projekty, obchodní plány, rámcové smlouvy či faktury,
  • vydané a přijaté faktury za posledních 12 měsíců,
  • smlouva o pronájmu kanceláře kvůli doložení sídla,
  • smlouva o vedení účtu či potvrzení banky o vlastníkovi účtu.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Po registraci k platbě DPH se automaticky stáváte měsíčním plátcem DPH. Daň, přiznání i kontrolní hlášení tedy podáváte za každý měsíc, vždy do 25. dne následujícího měsíce. Podat přiznání k DPH a kontrolní hlášení vám usnadní různé digitální aplikace a programy, jako například fakturační program iDoklad, odkud připravená data snadno nahrajete na Daňový portál.

Rady a tipy

  • Jako plátce DPH máte povinnost vystavovat a archivovat daňové doklady i daňovou evidenci po dobu 10 let.
  • Když se k DPH nezaregistrujete, Finanční správa vás zpětně registruje od data, kdy jste se plátcem měli stát a hrozí vám pokuta až 50 000 Kč. Říká se tomu zpětná registrace k DPH
  • Po přihlášení k DPH vás úřad zapíše do Registru plátců DPH, kde jsou zapsaní i nespolehliví plátci. Pokud byste odebírali služby a zboží od těchto dodavatelů a oni DPH nezaplatí, musíte daň odvést vy za něj. 
  • O zrušení registrace k DPH můžete zažádat až po roce plátcovství DPH a pokud vám v 12 po sobě jdoucích měsících klesl obrat pod 2 miliony korun.

Tento článek reflektuje právní stav k 30. 6. 2024.

Přiznání k DPH

Formulář přiznání k dani z přidané hodnoty

Registrace k DPH

Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.