články

Jaké jsou výhody mobilního bankovnictví pro vaše podnikání

Digitalizace

17. 5. 2024

3 min

Jaké jsou výhody mobilního bankovnictví pro vaše podnikání

Mobilní bankovnictví není už dávno jen novodobým trendem. V současné době se stalo nezbytností každého moderního podnikatele. Mobilní bankovnictví má totiž řadu předností, od rychlého přístupu k finančním informacím přes rychlé provádění a kontrolu plateb až po zjednodušení denní administrativy. A pokud dodržujete základní pravidla bezpečnosti, je také naprosto bezpečné.

Co je a jak funguje mobilní bankovnictví?

Mobilní bankovnictví je služba, která vám umožňuje spravovat vaše finanční záležitosti přímo z mobilního zařízení, jako je váš mobil nebo tablet. Prostřednictvím speciální aplikace od vaší banky můžete provádět širokou škálu činností, jako jsou platby, převody mezi účty, kontrola zůstatků a mnoho dalšího. To vše kdykoliv a kdekoli! 

Jaké jsou výhody mobilního bankovnictví?

Mobilní bankovnictví nabízí řadu výhod. Některé z nich jsou: 

  • Mobilní bankovnictví máte po ruce 365 dní v roce, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
  • S mobilním bankovnictvím máte kdykoliv a odkudkoliv snadný přístup k vašemu účtu. 
  • Na svém mobilu vidíte úplnou historii svého účtu, včetně všech přijatých a odeslaných plateb. 
  • Můžete dostávat upozornění na příchozí platby, výběry hotovosti a další pohyby na účtu.
  • Pomocí mobilního bankovnictví můžete také investovat své peníze a mít přehled o aktuálním trhu.
  • Mobilní bankovnictví lze považovat dokonce za bezpečnější než online bankovnictví přes PC.  A to jsme vyjmenovali opravdu jen pár výhod. Díky současným možnostem mobilního bankovnictví máte snadný přístup k finančním informacím, můžete snadněji optimalizovat své cash flow nebo okamžitě reagovat na potřeby vašich dodavatelů či zákazníků. A to vše s vysokou úrovní zabezpečení, kterou moderní mobilní bankovnictví nabízí. 

Jaké jsou nevýhody mobilního bankovnictví?

I když má mobilní bankovnictví spoustu bezkonkurenčních výhod, je dobré znát také jeho nevýhody. Jednou z nich je závislost na stabilním internetovém připojení. V oblastech s nízkou kvalitou signálu můžete mít k bankovním službám omezený přístup. Navíc některé funkce nebo služby mohou být v mobilních aplikacích omezené nebo zcela nedostupné. Žádná aplikace také není 100% imunní vůči potenciálním kybernetickým útokům, proto musíte být při používání mobilního bankovnictví vždy velmi opatrní. Avšak při správném nastavením je nejbezpečnějším online nástrojem pro komunikaci s bankou. 

Jak se bezpečně chovat při používání mobilního bankovnictví?

Vždy udržujte svůj operační systém na vašem mobilním zařízení aktuální, případně používejte také antivirové aplikace. Při provádění bankovních transakcí nikdy nepoužívejte otevřené Wi-Fi sítě a vždy se ujistěte, že jste přihlášeni do oficiální aplikace vaší banky. Odborníci dále doporučují aktivaci dvoufaktorové autentizace nebo pravidelnou změnu hesla. Vždy také pečlivě sledujte své transakce a v případě jakýchkoliv nesrovnalostí okamžitě kontaktujte banku. Dodržováním těchto zásad minimalizujete riziko finančního zneužití.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci? 

mKontem Business můžete využívat také mobilní aplikaci mBank. Díky ní budete mít účet i kartu zcela pod kontrolou. Kdykoli můžete nahlédnout do analýzy historie, zaplatit fakturu QR kódem nebo měnit limity transakcí. 100% bezpečí aplikace zajištuje možnost přihlášení pomocí biometrie. Aplikace umožňuje zřízení Apple Pay nebo Google Pay.

Rady a tipy

  • Nastavte si upozornění na významné transakce nebo blížící se splatnosti. To vám umožní rychle reagovat a lépe plánovat.
  • Prozkoumejte všechny možnosti, které váš bankovní software nabízí. Možná přehlížíte funkce, které by vám mohly významně pomoci.
  • Některé bankovní aplikace nabízejí možnost automatických investic. Můžete si například nastavit, aby se malá částka z každé platby uložila jako investice.
  • Použijte videohovory a chatové funkce pro konzultace s bankovním poradcem bez nutnosti fyzické návštěvy.
  • Využijte možnost digitálního podpisu a schvalování návrhů a smluv přímo v aplikaci.
  • Některé aplikace umožňují propojení s účetním softwarem, což zjednoduší správu financí.
  • Pravidelně aktualizujte aplikaci vaší banky a operační systém vašich zařízení.
  • Používejte silná a unikátní hesla, která jsou velmi těžce uhodnutelná.
  • Aktivujte si dvoukrokovou autentizaci, pokud je to možné.
  • Používejte bezpečné a známé Wi-Fi sítě nebo mobilní data.
  • V případě ztráty mobilního zařízení okamžitě kontaktujte banku a proveďte potřebná bezpečnostní opatření.
  • Neklikejte na podezřelé odkazy v e-mailech či SMS, které se tváří jako zprávy od banky.

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.