články

Jak mít při podnikání svá data v bezpečí online

Digitalizace

17. 5. 2024

2 min

Jak mít při podnikání svá data v bezpečí online

Říká se, že stěžejní rozdíl mezi úspěšným a neúspěšným byznysem jsou správné informace ve správný čas a na správném místě. A je to pravda! To, co vaše podnikání velmi často odlišuje, nejsou ani tak vaše produkty či služby. Mnohem podstatnější jsou vaše znalosti a zkušenosti o vás, vaší firmě, vašich zákaznících, vaší konkurenci nebo o vašem trhu. Tím spíše byste měli všechna data a informace, které máte uložené v digitální podobě, pečlivě střežit a nikoho k nim jen tak nepustit.

Co je online bezpečnost?

Online bezpečnost je soubor praktik, pravidel a technologií, díky kterým chráníme informace, systémy a sítě přístupné prostřednictvím internetu. Důsledná online bezpečnost poskytuje ochranu dat před jejich krádeží, zabraňuje neautorizovanému přístupu, případně odráží různé kybernetické útoky.

Koho se online bezpečnost týká? 

Online bezpečnosti by se měli věnovat živnostníci, freelanceři i soukromé firmy. Zkrátka každý, kdo jakýmkoliv způsobem využívá IT technologie – ať už online, ale i offline. Ačkoliv jste se možná osobně dosud s žádným zneužitím dat nesetkali, neznamená to, že takové nebezpečí pro vás neexistuje. Právě naopak! Online prostředí je neustále plné skrytých hrozeb, které pouze čekají na svou příležitost. Opravdu každý se může stát terčem kybernetického útoku.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Digitální nástroje jsou pro zajištění vaší online bezpečnosti naprosto zásadní. Naštěstí dnes existují systémy, programy a aplikace, které jsou cenově dostupné a velmi dobře fungují. Antivirové a antimalwarové programy nabízejí spolehlivou ochranu proti škodlivému softwaru. Firewally a VPN služby mohou zabránit neautorizovanému přístupu k firemním datům.

Správci hesel a dvoufaktorová autentizace jsou jednoduché nástroje, které zvyšují úroveň bezpečnosti přístupových údajů. E-mailové filtry a anti-phishingové nástroje jsou užitečné pro ochranu před podvodnými e-maily, které by mohly kompromitovat firemní účty.

Využívejte renomovaných poskytovatelů cloudových služeb jako je Microsoft nebo Google. Při správném nastavení, se jedná o nejbezpečnější způsob uložení vašich informací, dat a dokumentů. 

Rady a tipy

  • Všude používejte silná hesla, která útočníci těžko prolomí. Vytvářejte je z kombinací písmen, čísel a speciálních znaků. A pokud možno, nepoužívejte stejná hesla na různých platformách.
  • Pro vytvoření opravdu bezpečného hesla můžete využít aplikace, které vygenerují silné heslo a bezpečně ho uloží, např. 1Passward) nebo Bitwarden.
  • Pravidelně aktualizujte veškeré systémy, programy a aplikace, aby obsahovaly nejnovější bezpečnostní opravy.
  • Využívejte vícefázové ověření kdekoliv je to možné, protože vám zajišťuje významně lepší ochranu.
  • Buďte opatrní při klikání na odkazy v e-mailech, SMS zprávách nebo na sociálních sítích. Pokud vám odkaz přijde jen trochu podezřelý, raději ho neotevírejte.
  • Používejte kvalitní antivirové programy u všech zařízení a pravidelně je aktualizujte.
  • Buďte opatrní při sdílení osobních informací online, zejména na nezabezpečených platformách.
  • Pokud vás váš prohlížeč nebo antivirový software varuje před nebezpečnou stránkou nebo souborem, raději z takové stránky ihned odejděte a soubory neotvírejte.
  • Buďte skeptičtí vůči neznámým osobám nebo firmám, které od vás chtějí osobní nebo finanční informace. Dobře si také rozmyslete, komu ve firmě poskytujete přístupové údaje. 

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.