články

Kdo musí podat kontrolní hlášení k DPH

Daně a účetnictví

17. 5. 2024

2 min

Kdo musí podat kontrolní hlášení k DPH

Stali jste se plátci DPH? Pak kromě daňového přiznání musíte podávat i kontrolní hlášení k DPH. To je podrobnější než přiznání k DPH a zahrnuje údaje o jednotlivých transakcích. Finanční úřad tak kontroluje, jestli nedochází k daňovým podvodům. Jak kontrolní hlášení vypadá, kdy ho podávat a na co nezapomenout?

Kdy podávám kontrolní hlášení jako živnostník?

Záleží na tom, zda jste měsíční nebo čtvrtletní plátce DPH. Pokud jste v režimu čtvrtletního plátce, podáváte hlášení jednou za čtvrt roku. Obvykle ale hradíte DPH měsíčně, pak kontrolní hlášení podáváte také měsíčně. Lhůta pro podání je stejná jako u přiznání k DPH: do 25. dne po skončení zdaňovacího období. Kontrolní hlášení za leden tak musíte podat do 25. 2. daného roku. Kontrolní hlášení musíte podat elektronicky na portálu Finanční správy nebo prostřednictvím datové schránky.  

Co když jsem ve svém kontrolním hlášení udělal chybu?

První hlášení, které podáte, se nazývá řádné. Může se však stát, že ve svém hlášení najdete chybu. Pokud ji opravíte včas, podáte tzv. opravné hlášení. Pokud ji opravíte až po lhůtě pro podání hlášení, podáváte následné kontrolní hlášení. Jakékoli chybné nebo neúplné údaje musíte hlásit do 5 dnů ode dne, kdy se o nich dozvíte.

Kontrolní hlášení křížově ověřuje Finanční správa. Porovnává, jestli vaše údaje souhlasí s údaji vašich dodavatelů a odběratelů. Když systém přijde na chybu, zašle vám automaticky výzvu ke změně, doplnění nebo potvrzení údajů. Jako chybu systém vyhodnotí i situaci, kdy jste uvedli jiné DUZP než váš obchodní partner.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Účetní programy, ale i online fakturační programy (např. iDoklad) umí kontrolní hlášení vygenerovat.

Rady a tipy

  • Kontrolní hlášení není přiznání k DPH. Musíte včas odevzdat oba dokumenty.
  • Podávejte kontrolní hlášení včas. Pokud se opozdíte, čeká vás pokuta až 1 000 Kč. Pokud byste hlášení podali až po výzvě finančního úřadu, může vám udělit pokutu až 10 000 Kč. Pokud nereagujete ani na výzvu k podání hlášení, pokuta se vyšplhá na 50 000 Kč.
  • Veďte veškeré doklady spojené s DPH velmi pečlivě. Už jen rozdíl v datu na faktuře způsobí, že při kontrole sytém najde ve vašem hlášení chybu.
  • Pečlivě nastavte váš účetní systém, aby všechny doklady byly v pořádku.
  •  V případě nulového přiznání k DPH nemusíte kontrolní hlášení podávat.

Tento článek reflektuje právní stav k 30. 6. 2024.

Kontrolního hlášení k DPH

Formulář kontrolního hlášení k DPH jako druh daňového tvrzení obsahující vybrané údaje o plněních, které plátce vykazuje ve svém daňovém přiznání k DPH.

Přiznání k DPH

Formulář přiznání k dani z přidané hodnoty

Registrace k DPH

Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.