články

Jaký je rozdíl mezi hlavní a vedlejší činností

Daně a účetnictví

17. 5. 2024

3 min

Jaký je rozdíl mezi hlavní a vedlejší činností

Chcete zkusit rozjet podnikání a mít přitom stále jistotu zaměstnání? Pak začněte podnikat na vedlejší činnost. Oproti hlavní činnosti budete mít výhodnější podmínky pro placení sociálního a zdravotního pojištění. Kdy můžete mít podnikání jako „vedlejšák“?

Kdo může podnikat na vedlejší činnost? 

Podnikat na vedlejší činnost můžete v případech, kdy vám sociální a zdravotní pojištění hradí zaměstnavatel nebo stát. Jedná se hlavně o tyto situace: 

  • jste zaměstnaný(á) na takový úvazek, že pobíráte alespoň minimální mzdu
  • pobíráte peněžitou pomoc v mateřství nebo jste na rodičovské dovolené  
  • jste starobní, invalidní důchodce
  • jste student do 26 let O vedlejší činnost se v těchto situacích jedná i v případě, že podnikáním vyděláte víc než prací. 

Jak se k vedlejší činnosti přihlásit? 

Pokud zahajujete živnost, vyplňte online Jednotný registrační formulář nebo zajděte na Živnostenský úřad. V oznámení uveďte, že se jedná o vedlejší činnost. Pokud už podnikáte a přecházíte na vedlejší činnost (např. když jste uzavřeli pracovní poměr), oznamte to živnostenskému úřadu do 8 pracovních dnů. Živnostenský úřad by měl automaticky informovat i zdravotní pojišťovnu a OSSZ. Pokud chcete mít jistotu, ověřte si, že jste přihlášeni, nebo živnostenský úřad požádejte, že změnu provedete sami. 

Může mi zaměstnavatel podnikání na vedlejší činnost zakázat? 

V některých případech musíte od vašeho zaměstnavatele získat svolení k podnikání. To v případě, že: 

  • jste státní zaměstnanec
  • chcete konkurovat svému zaměstnavateli – podnikat ve stejném předmětu činnosti (třeba pracujete v cukrárně a chcete si otevřít vlastní výrobnu zákusků) Vždy můžete provádět vědeckou, výzkumnou, publikační a pedagogickou činnost (třeba učit cukrařinu nebo psát články o chemickém složení cukrářských polev). 

Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním? A co daně? 

Největší rozdíly mezi hlavní a vedlejší činností zjistíte při placení povinných odvodů a daní. 

Zdravotní pojištění

  • Hlavní činnost: Platíte měsíční zálohy (2 949 Kč měsíčně pro rok 2024). Každý rok pak podáte Přehled a pojištění případně doplatíte. Minimální zálohy platíte vždycky, i kdybyste měli ztrátu.
  • Vedlejší činnost: Neplatíte minimální měsíční zálohy. Pojištění hradíte za celý rok po podání Přehledu o příjmech a výdajích podle skutečné výše příjmů. Jeho výše je 13,5 % z vyměřovacího základu. 

Sociální pojištění 

  • Hlavní činnost: Platíte měsíční zálohy (3 852 Kč měsíčně pro rok 2024). Každý rok pak podáte Přehled o příjmech a výdajích a pojištění případně doplatíte. Minimální zálohy platíte vždycky, i kdybyste měli ztrátu.
  • Vedlejší činnost: Rozhodující je limit hrubého zisku (105 520 Kč pro rok 2024). Pokud jej překročíte, platíte sociální pojištění. V prvním roce zálohy na pojištění neplatíte vůbec, v dalších letech hradíte minimální zálohy (1 413 Kč pro rok 2024). 

Daně 

  • Daně platíte stejně jako v případě hlavní činnosti. Daňové přiznání podáváte sami, zaměstnavatele pouze požádáte o Potvrzení o zdanitelných příjmech.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Online fakturační programy, jako iDoklad, umí vypočítat zálohy na sociální pojištění, vygenerovat přehledy pro pojišťovny i hlídat, jestli včas platíte pojistné. Jednoduše si poradí s hlavní i vedlejší činností. Samotné zahájení živnosti online je velmi jednoduché: stačí vyplnit Jednotný registrační formulář. 

Rady a tipy

  • Nepodceňte administrativu. Kromě úlev na sociálním a zdravotním pojištění máte většinu povinností stejných jako v případě podnikání na hlavní činnost. 

  • Vedlejší činnost nabízí možnost vyzkoušet váš podnikatelský záměr bez většího podnikatelského rizika. 

Tento článek reflektuje právní stav k 30. 6. 2024.

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.