články

Co je to landing page a jak ji využít?

Marketing

21. 5. 2024

2 min

Co je to landing page a jak ji využít?

Máte nějaký vybraný produkt nebo službu, kterou chcete v rámci svého portfolia cíleně propagovat? Vytvořte si pro ni zvláštní landing page (vstupní stránku), na níž můžete efektivně zaměřit své reklamy. Landing page vám umožní prezentovat všechny klíčové informace a výhody vašeho produktu nebo služby a motivovat návštěvníky k provedení konkrétní akce. Firmy vstupní stránku využívají zejména proto, aby uživatel neodešel jinam. Proto vstupní stránku používají i velké firmy (ty pro ni často využívají samostatnou webovou adresu).

Co je landing page a k čemu slouží?

Landing page je speciální „přistávací“ stránka na vašem webu, s níž se můžete zaměřit na propagaci vybraného produktu nebo služby. Lze ji ale také využít například pro stažení e-booku, přihlášení k odběru newsletteru, registraci na školení apod. Návštěvníky můžete dostat na landing page pomocí zvýrazněných odkazů na vlastních stránkách, pomocí reklamy na sociálních sítích, PPC reklamy nebo třeba pomocí odkazů v e-mailových kampaních.

Jak by měla ideální landing page vypadat?

Landing page většinou začíná chytlavým titulkem s perexem a atraktivním vizuálem. Následuje tělo stránky s podrobnostmi o nabízeném produktu nebo službě, případně recenze, ukázky produktu nebo služby nebo také často kladené otázky (FAQ). V rámci stránky je pak důležité vložit „Call to Action“ neboli výzvu k akci, která vede návštěvníky k provedení jedné konkrétní činnosti – nákup, objednávka, registrace, stažení apod. Efektivní landing page by měla být vizuálně atraktivní a zároveň jednoduchá, aby vaši návštěvníci rychle pochopili, co se od nich očekává.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Při vytváření landing page existuje řada digitálních nástrojů, které mohou vaši práci usnadnit.

  • Unbounce nabízí intuitivní drag-and-drop editor a širokou škálu přednastavených šablon, ideální pro rychlé vytváření landing pages.
  • Leadpages má databázi šablon optimalizovaných pro konverze a integruje se s různými marketingovými nástroji.
  • Instapage nabízí robustní funkce pro A/B testování a personalizaci a je vhodný pro složitější kampaně a týmy.
  • Google Analytics vám pomůže monitorovat návštěvnost a konverze vaší landing page, abyste mohli stránku dále optimalizovat.

Rady a tipy

  • Pište své stránky jasným a stručným jazykem, který dokáže efektivně komunikovat vaši nabídku.
  • Zaměřte se na jednu konkrétní výzvu k akci (CTA). Nenabízejte příliš mnoho možností nebo odkazů, které by mohly návštěvníka odvést od hlavního cíle stránky.
  • Optimalizujte stránku pro mobilní zařízení. Stále více uživatelů používá k prohledávání internetu mobily nebo tablety.
  • Nepoužívejte zavádějící nebo nejasné titulky a popisy, které by mohly zákazníky zmást.
  • Nebuďte netrpěliví. Úspěch landing page často vyžaduje čas a průběžnou optimalizaci.
  • Prohlédněte si design webových stránek a e-shopů úspěšných firem. Snažte se přizpůsobit vzhled vašich stránek současným standardům. Amatérsky působící vstupní stránky mohou odradit potenciální zákazníky.
  • Slaďte textaci a design stránek s vašimi reklamami, aby celá vaše nabídka působila konzistentně. 

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.