články

Jak si pomoci s psaním textů

Digitalizace

21. 5. 2024

3 min

Jak si pomoci s psaním textů

Trávíte dlouhé hodiny s psaním e-mailů, prezentací, příspěvků na sociální sítě nebo blogových článků? Pokud tvorba textů není zrovna vaše hobby, máme pro vás tipy na užitečné pomocníky. Dnes už totiž existuje řada nástrojů, které vám mohou psaní ulehčit s pomocí umělé inteligence (AI).

Výhody a nevýhody psaní s umělou inteligencí

Umělá inteligence dokáže vygenerovat obsah během několika sekund. Umí dohledat informace, opravit gramatiku, pravopis i styl psaní. Dokáže nabídnout nové nápady a perspektivy. AI nástroje vám také mohou pomoci s optimalizací SEO nebo tvorbou obsahu pro různé platformy, a tím zvýšit efektivitu vašeho online marketingu. Na druhou stranu se obsah generovaný AI často považuje za nedostatečně originální a plytký, což může čtenáře odradit. Ani výstupy od umělé inteligence nejsou dokonalé. Jejím primárním jazykem je angličtina, takže texty se do češtiny překládají přes překladač, který občas produkuje pravopisné chyby. Navíc se může dopouštět i faktických chyb a nepřesností, proto veškeré důležité údaje doporučujeme raději ověřovat. Obecně ale umělá inteligence dokáže tvorbu textů podstatně urychlit a určitě stojí za to ji při psaní vyzkoušet. Vývoj navíc postupuje závratnou rychlostí, takže efektivních nástrojů přibývá a jejich výstupy se neustále zdokonalují.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

  • ChatGPT: Univerzální nástroj, který vám pomůže nejen jako generátor nápadů na obsah, ale také jako tvůrce marketingových, reklamních nebo vzdělávacích textů. Dokáže vyhledávat informace, vysvětlovat složité pojmy nebo tvořit analogie.
  • Gemini: Pomůže vám usnadnit psaní textů díky schopnostem generovat různé textové formáty, překládat jazyky, psát různé druhy kreativního obsahu či odpovídat na vaše otázky informativním způsobem.
  • Jasper.ai: Umožňuje uživatelům vygenerovat zcela nový text, upravit existující text nebo ho vytvořit pomocí šablon. K dispozici jsou například šablony pro blog, PPC reklamy, osobní profil na Linkedin apod.
  • Copy.ai: Nástroj pro automatizované psaní textů, který se specializuje na tvorbu marketingových a prodejních materiálů. Může pomoci s automatickými e-maily, s generováním sloganů a reklamních textů, článků, produktových popisů, ale i s příspěvky na sociální sítě.
  • Writesonic: AI nástroj na tvorbu obsahu, který vám pomůže například s blogovými články, s popisky produktů apod. Nabízí velké množství šablon a nástrojů pro psaní a práci s textem. Dokáže psát dlouhé texty (nástroj AI Article Writer 4.0), ale i třeba popisky pro realitní inzeráty nebo texty písniček.
  • Notion AI: Notion možná znáte jako univerzální pracovní prostor, který lze použít ke správě projektů, spolupráci na dokumentech, sledování úkolů a k dalším činnostem. AI platforma ale navíc poskytuje neomezené možnosti na úpravu a tvorbu textů všeho druhu.
  • Grammarly: AI nástroj, který pomáhá opravit pravopis, gramatiku a styl textů, například u e-mailové korespondence. Ukáže vám, jaké chyby obsahuje váš text, a navrhne, jak je opravit.
  • Hemingway Editor: Nástroj, který vylepší čtivost a srozumitelnost textu tím, že upozorní na dlouhá souvětí, složitá slova nebo zbytečně použitý trpný rod. K dispozici je pouze v angličtině.

Rady a tipy

  • Umělou inteligenci používejte jako pomocníka na generování nápadů a tvorbu textů, ale vždycky spoléhejte hlavně na vlastní úsudek.
  • Při tvorbě zadání buďte co nejkonkrétnější. Uveďte, co má text obsahovat a jakým stylem má být napsaný.
  • Nemusíte se spokojit hned s prvním výstupem. Svoje zadání můžete dále zpřesňovat a upravovat, abyste dostali co nejlepší výsledek.
  • V obchodních podmínkách mnoha aplikací je přímo uvedeno, že text generovaný výhradně AI se nesmí označovat jako psaný člověkem.
  • Pokud někdy tápete nad správností české gramatiky, použijte Internetovou jazykovou příručku a opravidlo.cz.

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.