články

Jak efektivně pracovat s AI pro generování textu

Digitalizace

17. 5. 2024

4 min

Jak efektivně pracovat s AI pro generování textu

Umělá inteligence se pro podnikatele velmi rychle stává praktickým nástrojem. Pomocí AI pro generování textu můžete snadno vytvářet e-maily, obsah pro marketingové materiály, navrhovat obchodní strategii nebo analyzovat a interpretovat data. Výčet činností by byl opravdu dlouhý! Nicméně k tomu, abyste získali z AI co nejlepší výsledky, si potřebujete osvojit některé dovednosti a naučit se správně formulovat dotazy – odborně promptovat.

Co je a jak funguje AI pro generování textu?

Tato technologie využívá umělou inteligenci k vytváření textu. AI systémy jsou nejprve vytrénovány na obrovském množství textových dat, jako jsou knihy, články, webové stránky a další zdroje. Na nich se učí rozpoznávat vzory v textu a ty následně používá ke generování nového textu.

Co je promptování a jak správně pracovat s AI?

Promptování je jednoduše řečeno způsob, jakým „říkáte“ umělé inteligenci, co má udělat. Představte si to jako zadání příkazu do vyhledávače, ovšem v mnohem komplexnější míře. Čím přesnější a výstižnější je vaše zadání (prompt), tím lépe AI chápe, co od ní očekáváte. Zde vám nabízíme několik doporučení, jak správně promptovat: 

  • Stanovte roli: Tak jako se ve skutečnosti obracíte na určité odborníky (specialista na marketing, profesionální kadeřník, bytová designérka apod.), obracejte se tak i na umělou inteligenci. Řekněte jí, koho má zastupovat a jak má jednat. AI se tak bude moci lépe „vžít“ do své role.
  • Definujte cíl: Pro kvalitní výsledek je také důležité, aby AI věděla, čeho chcete dosáhnout (např. napsat vědecký článek, humorný příspěvek na sítě apod.). Čím konkrétnější budete, tím lépe přizpůsobí svou odpověď. Na druhou stranu ji nezahlcujte extrémně složitými požadavky, snažte se být jasní a věcní. 
  • Určete limity: Usměrněte výstup zadáním délky textu, tonalitou, klíčovými slovy, cílovou skupinou nebo použitím textu (např. vytvoř text o délce max. 150 slov, klíčová slova jsou veteráni a legendární automobily). Tím AI ještě lépe pochopí, jak svůj výstup optimalizovat. 
  • Zadejte strukturu: Výstupy z AI můžete ovlivnit také zadáním struktury obsahu a postupu tvorby. Např. chcete vytvořit článek, který má mít nadpis, perex a tři podnadpisy, každý se dvěma odstavci, na konci atraktivní výzva k akci. Nebo chcete, aby AI vytvořila text podle vzoru AIDA. 
  • Zpřesňujte výstup: Jedním promptem vaše zadání nekončí. Naopak můžete výsledek dále promptovat, upřesňovat své zadání nebo klást doplňující otázky. AI si celou konverzaci pamatuje v rámci každého chatu a určitého limitu. Ten se ale postupně zvětšuje. 

Jaké jsou limity používání AI pro generování textu?

Umělá inteligence je bez debaty přelomovou technologií nejen pro odborníky, ale i pro běžné lidi a podnikatele. Stále ale musíme brát její výsledky s rezervou a důsledně je ověřovat. Velmi ráda si totiž vymýšlí, uvádí nepřesné informace nebo občas nedokáže plně pochopit kontext našeho zadání. Některé výsledky tak mohou být poměrně nekvalitní.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Zde je stručný přehled čtyř populárních nástrojů pro generování textu:

  • ChatGPT: Tento nástroj od OpenAI umí generovat text, který je často k nerozeznání od textu napsaného člověkem. Jeho předností je, že je velmi flexibilní, používá různé plug-iny a lze jej použít pro různé účely. V ChatGPT je k dispozici také funkce hlasového zadávání, která značně rozšiřuje její možnosti. Můžete s AI vést hlasovou konverzaci a živě diskutovat o nejrůznějších tématech – od podnikání, historie, ekonomie, kultury až po obyčejné každodenní věci. ChatGPT obsahuje také možnost vkládat vlastní obrázky a diskutovat o nich. ChatGPT je navíc propojená s modelem pro generování obrázků DALL-E 3, takže přímo v ChatGPT si můžete vygenerovat i obrázky, fotky, infografiky apod. Základní verze ChatGPT je zdarma a používá verzi 3,5. Vylepšená verze 4 je za měsíční poplatek.
  • Gemini od Googlu: Tento nástroj je podobný jako ChatGPT, ovšem je vytrénovaný na jiném jazykovém modelu. Gemini (dříve Bard) dokáže také generovat text v různých stylech a formátech, včetně novinových článků, příspěvků na blog nebo tvůrčího psaní. Dokáže překládat více než 100 jazyků. Umí psát kódy v různých programovacích jazycích. Informativně také odpovídá na otázky, i když jsou odborné, náročné nebo zvláštní. Jeho hlavní předností je, že ho lze integrovat s různými produkty Google (jako je Docs, Sheets, Search či Maps), a zlepšit tak produktivitu, spolupráci nebo kreativitu. Na rozdíl od ChatGPT nabízí méně plug-inů a nenabízí v tuto chvíli propojení API. Gemini v plné verzi je ovšem v současné době zcela zdarma.
  • Copilot od Microsoftu: Tento nástroj je velice podobný jako Gemini od Googlu a nabízí aktuální informace ze světa internetu. Bing Chat je po registraci k dispozici také zdarma.
  • Jasper: Tento nástroj nabízí širokou škálu šablon a předdefinovaných formulářů. Nabízí bezplatnou zkušební verzi a různé cenové plány. Je vhodný především pro firmy, které potřebují vytvářet marketingový obsah.

Rady a tipy

  • Buďte konkrétní v promptech. Čím přesnější zadáte instrukce, tím získáte lepší výstup.
  • Vždy kontrolujte generovaný obsah, finální revize lidským okem je nezbytná.
  • Experimentujte a zkoušejte různé prompty, abyste našli, co funguje nejlépe.
  • Nespoléhejte se pouze na AI. I když je technologie pokročilá, zatím nenahradí lidskou odbornost a kreativitu.
  • Nepodceňujte etické aspekty. Pamatujte, že generování textu s AI nese také etické důsledky, například ohledně autorských práv nebo dezinformací.

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.