články

6 tipů, jak se udržet v pohodě a odolat tlaku

Podnikatelské dovednosti

21. 5. 2024

4 min

6 tipů, jak se udržet v pohodě a odolat tlaku

Snažíte se sehnat dostatek zakázek, dohlížíte na kvalitu výrobků, zajišťujete zaměstnancům peníze na mzdy. Není proto divu, že na sebe a svůj odpočinek často zapomínáte. V tomto článku vám poradíme, jak o svou pohodu lépe pečovat a kde doplňovat energii.

Z čeho se skládá naše vnitřní energie

Abyste se cítili v pohodě a snadno zvládali stres související s podnikáním, je dobré znát a posilovat jednotlivé složky vnitřní energie:

  • Fyzická energie – je spojená se schopností těla fungovat efektivně. Tuto energii ovlivňuje například fyzická aktivita, strava, odpočinek, ale také dostatek spánku. 
  • Emoční a sociální energie – souvisí s našimi emocemi, vztahy a schopností komunikovat s ostatními. K jejímu zvyšování pomáhá například meditace, sebereflexe, udržování kvalitních vztahů a naopak omezení neproduktivních vztahů.
  • Mentální energie – týká se intelektu, koncentrace a schopnosti řešit problémy. V této oblasti pomáhá vytvořit si funkční pracovní rutinu, stimulovat mysl vzděláváním nebo například vědomě relaxovat.
  • Duchovní energie – spočívá v nalezení harmonie, vnitřní síly a pocitu naplnění. Tuto energii doplňujeme, když se věnujeme věcem, které nás baví a těší. S hledáním toho, co skutečně chceme, pomáhá například meditace.

Jak můžeme využít vlastní hormony

S energií a psychickou pohodou souvisí také hormony a neurotransmitery, které tělo v reakci na různé situace a podněty produkuje:

  • Dopamin patří mezi tzv. hormony štěstí. Uvolňuje se například při splnění úkolů, dosažení cílů, konzumaci oblíbeného jídla nebo po fyzické aktivitě.
  • Oxytocin je hormon lásky a citů. Tělo ho produkuje například při fyzickém kontaktu, sexu, porodu nebo kojení.
  • Serotonin hraje důležitou roli při regulaci nálady a emocí. Uvolňuje se při pozitivních sociálních interakcích, při cvičení, pobytu venku, při zdravém stravování a pozitivní sebereflexi. Nedostatek serotoninu může způsobovat výkyvy nálad a úzkosti.
  • Endorfiny jsou hormony štěstí a současně přirozená analgetika. Způsobují návaly euforie v reakci na fyzickou aktivitu, stres i potěšení a zároveň snižují vnímání psychické i fyzické bolesti.

6 tipů, jak se udržet v pohodě

Díky znalosti vnitřní energie a prospěšných hormonů dokážeme snadno sestavit přehled tipů, jak nejen při podnikání snadno zvládat stres:

1. Čerpejte energii z vydatného spánku Nedostatek spánku zvyšuje pocit stresu i únavy a snižuje vaši efektivitu. Spánková potřeba je u každého individuální, obecně se doporučuje spát alespoň 7–8 hodin. 

2. Posilujte tělo i mysl pomocí cvičení Pravidelná fyzická aktivita výrazně zmírní pocit stresu a zlepší náladu. Pomůže byť jen pár minut jednoduchého pohybu denně, například chůze, jóga nebo jízda na kole.

3. Dopřávejte tělu kvalitní palivo Zdravá strava hraje klíčovou roli pro vaši fyzickou i duševní pohodu. Snažte se jíst vyváženě a omezte konzumaci průmyslových polotovarů.

4. Věnujte čas svým blízkým Kvalitní vztahy s rodinou a přáteli vás nejen přivedou na jiné myšlenky, ale taky potěší a povzbudí. Nezapomínejte věnovat čas těm, které máte rádi.

5. Praktikujte digitální detox Cítíte se občas přehlcení a stresovaní online světem? Zavřete notebook a buďte offline – jděte ven nebo si třeba čtěte knížku. Plánujte čas, který strávíte online a offline, a všímejte si, jak se při tom cítíte.

6. Pečujte o sebe Vyhraďte si čas na relaxaci a odpočinek. Dělejte věci, které vás baví a nabíjejí energií, ať už je to čtení, hudba, cestování nebo cokoliv jiného. Meditujte, relaxujte a věnujte čas jen sami sobě.

Jaké digitální nástroje vám mohou pomoci?

Pro udržení pohody a snížení stresu existují nejrůznější aplikace, například:

  • TickTick a Todoist pomohou se správou a organizací úkolů. Umožňují vytvářet seznamy, nastavovat připomenutí a priority, spolupracovat s ostatními a sledovat pokrok.
  • Calmio a Headspace jsou aplikace pro meditaci a mindfulness, které pomáhají zvládat stres a zlepšit soustředění. Nabízejí vedené meditace, cvičení, zvuky a hudbu pro relaxaci a programy na zlepšení spánku.

Rady a tipy

  • Buďte pozorní k signálům svého těla – pokud jste unavení, odpočiňte si. Pokud máte hlad, najezte se. Pokud se cítíte zahlcení, udělejte si pauzu.
  • Vyhraďte si v kalendáři čas jen pro sebe a důsledně ho dodržujte.
  • Najděte si způsob, jak se uvolnit – se zvládáním stresu pomůže cvičení, meditace, pobyt venku nebo čas na koníčky.
  • Nezapomínejte doplňovat všechny složky energie.
  • Pokud se necítíte dobře, nebojte se vyhledat pomoc terapeuta nebo psychologa.

Pomohl vám tento článek?

Sdílejte na svých sociálních sítích.